Kampot peperijs
Ingrediënten
(voor 8 porties)
250 ml volle melk
500 ml koksroom of slagroom (slagroom is iets vetter en geeft een vollere smaak)
125 gram suiker (bij voorkeur ruwe rietsuiker)
2 eetlepels Kampot peper
1 vanillestokje
Een snufje zout
6 eidooiers
Ook nodig: een ijsmachine, garde, pan, kom, spatel, vijzel.
Bereidingswijze
Stamp de Kampot peper grof in een vijzel en schraap het merg uit het vanillestokje.
Doe de melk, peperkorrels, vanille (merg en stokje), zout en de helft van de room in een pan en verwarm rustig op een laag vuur. Blijf roeren, zodat het mengsel gelijkmatig verwarmt en niet aankoekt.
Zodra het mengsel bijna aan de kook is (tot er stoom vanaf komt), haal je de pan van het vuur. Doe de deksel op de pan en laat een uur trekken. Na een uur giet je het mengsel door een zeef in een kom of een andere pan, zodat de peperkorrels en het vanillestokje eruit zijn. De smaken zijn nu in het mengsel getrokken.
Nu komt het lastigste stukje. Even goed opletten, want de eidooiers mogen niet te heet worden. Zo zal het lukken:
Klop de eidooiers samen met de suiker tot een romige massa en doe deze in een koude kom of pan. Verwarm het mengsel dat een uur getrokken heeft opnieuw tot het bijna aan de kook is. Giet het warme mengsel heel rustig op de koude eidooiers met suiker. Doe dit heel langzaam, in het begin druppelsgewijs, zodat de eidooiers niet gaan klonteren door de hitte. Blijf constant kloppen om de warmte goed te verdelen. Ga met de klopper ook goed over de bodem. Doe dit mengsel terug in de warme pan en verwarm heel rustig op lage temperatuur tot het mengsel indikt en bijna op vla lijkt. Blijf steeds goed roeren, ook over de bodem. Voeg dan de andere helft van de room toe.
Laat het mengsel goed afkoelen en zet het een nachtje in de koelkast (minimaal 8 uur). Nu is het mengsel klaar om in een ijsmachine tot ijs gedraaid te worden (volgens de gebruiksaanwijzing van de ijsmachine). Laat het ijs nog een paar uur in de vriezer stevig worden en dan is het klaar om te serveren!
Kampot peperijs smaakt heerlijk met verse aardbeien. Maal nog een heel klein beetje verse rode Kampot peper over het ijs en de aardbeien. Heerlijk!
Photo credit: a.pasquier / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)